Naslovnica


Knjižnica

Kvar na poslužitelju

Datum objave: 16.09.2016.


Dragi korisnici,

ovim putem vas obavještavamo da zbog nastalog kvara na poslužitelju neće biti moguće do daljnjega pretraživati naš online katalog .

 

 

Vraćanje knjiga u knjižnicu - do 15. rujna 2016.

Datum objave: 09.09.2016.


Dragi studenti,

prilikom upisa u višu godinu studija, svi studenti su dužni vratiti posuđene knjige u knjižnicu uz predočenje iskaznice.

Prema Pravilniku o radu knjižnice http://web.ffos.hr/knjiznica/pravilnik-o-radu-knjiznice "djelatnik Knjižnice potvrđuje vraćanje žigom

VRAĆENE KNJIGE u indeksu."

 

Nadalje, "studenti koji provode dio studija na Fakultetu u okviru potprograma Erasmus su dužni na završetku studija vratiti sve

posuđene knjige u Knjižnicu, a djelatnik Knjižnice je dužan izraditi Potvrdu o vraćenim knjigama.

 

U vrijeme upisa na višu godinu studija, studenti mogu posuđivati građu na studentsku iskaznicu.

Knjižnična građa se ne može posuditi na ostale osobne dokumente (osobna, zdravstvena iskaznica, vozačka i slično) te iskaznice

drugih knjižnica. 

 

Hvala na razumijevanju!

 

Internet Explorer 11 – problemi sa Scopusom

Datum objave: 02.09.2016.


Dragi korisnici,

ukoliko koristite pretraživač Internet Explorer 11, mogli biste imati poteškoće s pristupom na bazu podataka Scopus.

Upute za rješavanje problema pronađite ovdje.

 

Internet pretraživači i servisi za pretraživanje online izvora podataka

Datum objave: 02.09.2016.


Dragi korisnici,

pretraživanje online izvora podataka u potrazi za relevantnim istraživanjima i informacijama od ključne je važnosti za svaku znanstvenu i akademsku zajednicu. Budući da je vrijeme uloženo u istraživanje vrijedan resurs, korisno je znati gdje i kako tražiti kako bismo u najkraćem vremenskom roku pronašli željene i potrebne podatke.

Rachel Bruce, zamjenica Voditelja za inovacije, i Neil Jacobs, Voditelj centra za podršku i razvoj alata za pretraživanje znanstvenih izvora u otvorenom pristupu, djelatnici su britanske neprofitne organizacije Jisc, specijalizirane za digitalne usluge i rješenja u okviru visokog i cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja.

U ovom članku predstavili su 10 internet pretraživača i servisa za koje možda niste čuli, a mogli bi vam biti od značajne pomoći u optimizaciji procesa pretraživanja.

Nadamo se da će vam ove informacije biti vrijedne i korisne u istraživačkom radu!

EBSCO Discovery Service (EDS)

Datum objave: 02.09.2016.


Dragi korisnici,

izdavač EBSCO Information Services omogućio korištenje aplikacije EBSCO Discovery Service (EDS) prilagođene svakoj pojedinoj instituciji.

EDS je sučelje za objedinjeno pretraživanje svih e-izvora koji su dostupni na vašim institucijama. Sve baze koje su dostupne na pojedinim Sveučilištima i ustanovama te slobodni mrežni izvori sada su pretraživi korištenjem jednog polja.

Pretraživanje je ovim putem znatno brže i jednostavnije te dobivate relevantne rezultate dostupne u raznim izvorima na mreži ili bazama podataka.

Objedinjeno pretraživanje, EDS, mogu koristiti svi pripadnici pojedine sveučilišne zajednice i institucije: studenti, nastavnici i zaposlenici. Korištenje je omogućeno direktno s računala u institucijama, te logiranjem AAI@EduHr identitetom za pretraživanje izvan sustava.

Ovdje možete odabrati instituciju na padajućem izborniku za pretraživanje izvan sustava.

Putem Portala elektroničkih izvora Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu moguće je u padajućem izborniku odabrati jedno od 8 Sveučilišta (Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Sjever), Institut Ruđer Bošković ili Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu za ostale institucije izvan sastavnica pojedinih Sveučilišta.

Na svakom korisničkom računu je, osim bazama u sklopu nacionalne licence, omogućen pristup i bazama koje pretplaćuje samo pojedino Sveučilište.

Svim drugim knjižnicama i institucijama je također omogućena implementacija EDS okvira za pretraživanje, kao i mogućnost uključivanja dodatnih sadržaja u okvire pretrage.

 

Thomson Reuters prodaje dio svog poslovanja

Datum objave: 20.07.2016.


Poštovani,

tvrtka Thomson Reuters prodaje svoj ‘Intellectual Property & Science Business’ privatnim investicijskim fondovima Onex i Bearing Asia.

U spomenutom Reutersovom poslovnom segmentu za intelektualno vlasništvo i znanost nalaze se, između ostalih, i citatne baze podataka Web of Science (WoS) i Journal

Citation Reports.

http://thomsonreuters.com/en/press-releases/2016/july/thomson-reuters-announces-definitive-agreement-to-sell-its-intellectual-property-science-business.html

http://www.nature.com/news/web-of-science-to-be-sold-to-private-equity-firms-1.20255?WT.mc_id=TWT_NatureNews

IOPscience searchbox

Datum objave: 12.07.2016.


Drage kolegice i kolege,

izdavač IOP Publishing vam nudi zanimljivu i korisnu mogućnost implementacije okvira za pretraživanje platforme IOPscience na vašim web stranicama.

Postupak je brz i jednostavan, a detalje možete potražiti ovdje.

Otvoren pristup na IOPscience

Datum objave: 12.07.2016.


Drage kolegice i kolege,

pozivamo vas da pretražite bazu IOPscience kojoj možete pristupiti do kraja 2016. godine u okviru nacionalne licence. Pristup je također osiguran i bolničkim ustanovama.

IOPscience sadrži više od 70 uglednih znanstvenih časopisa te više od 430 000 akademskih članaka iz područja fizike, medicinske i biološke fizike, matematike, kemije,

astronomije i astrofizike.

Baza također sadrži kompletnu arhivu od preko 300,000 znanstvenih članaka objavljenih od 1874. godine.

Bazu možete pretražiti ovdje.

Izvori dostupni na ovoj platformi izdanja su nakladnika IOP Publishing koji djeluje u sklopu britanskoga Instituta za fiziku čija je povijest dulja od 140 godina, te koji danas ima međunarodnu mrežu s više od 50 000 članova.

Nova platforma – Cambridge Core

Datum objave: 12.07.2016.


Poštovani korisnici,

izdavač Cambridge University Press predstavlja novu platformu Cambridge Core putem koje će se prvi put na jednom mjestu moći pretražiti svi sadržaji izdavača uključujući više od 30,000 e-knjiga i 360 časopisa. Nacionalna licenca uključuje časopise ovoga izdavača.

Nova platforma će biti lansirana u periodu od sredine srpnja do sredine kolovoza.

Upute za korištenje i dodatne informacije o platformi možete pogledati ovdje.

Pristup bazama izvan IP raspona Fakulteta

Datum objave: 09.06.2016.


Dragi korisnici,

pristup bazama izvan IP raspona Fakulteta moguć je putem Proxya i Shibboleth prijave za one baze koje to omogućuju.

Za spajanje na Scopus izvan IP raspona naše ustanove preporučujemo spajanje putem Shibboletha.

 

Upute preuzmite na sljedećoj poveznici: 


Uputa za spajanje pute Shibboletha – EBSCO


Uputa za spajanje putem Shibboletha – SCOPUS