Naslovnica


Knjižnica

Serija epistemološko-metodičkih radionica o digitalnoj humanistici

Datum objave: 11.10.2016.


Dragi korisnici,

Odjel za kulturologiju i Muzej Slavonije u Osijeku u sklopu zajedničkog projekta organiziraju radionice koje su otvorene za javnost.

Mjesto i vrijeme radionice:

Muzej Slavonije u Osijeku, Trg Svetog Trojstva 2, 19. i 20. listopada 2016., 16:00 - 19:00 h

Program radionice:

Katalogizacija rare, prevencija/restauracija te kompiliranje bazičnih knjižničnih metapodataka i fotografske dokumentacije- Goran Vržina, direktor, digitalizacijski servis ACOS, Zagreb (19. listopada 2016.)

  • naglasak radionice bit će stavljen na prikaz dosadašnjih iskustava s uspješnom primjenom metoda neinvazivne digitalizacije

Faze procesa digitalizacije- Goran Vržina, direktor, digitalizacijski servis ACOS, Zagreb (20. listopada 2016.)

  • naglasak radionice bit će stavljen na praktični prikaz digitalizacije odabranih djela iz knjižničnog fundusa Franjevačkog samostana u Subotici

Više...

Internet Explorer 11 – problemi sa Scopusom

Datum objave: 02.09.2016.


Dragi korisnici,

ukoliko koristite pretraživač Internet Explorer 11, mogli biste imati poteškoće s pristupom na bazu podataka Scopus.

Upute za rješavanje problema pronađite ovdje.

 

Internet pretraživači i servisi za pretraživanje online izvora podataka

Datum objave: 02.09.2016.


Dragi korisnici,

pretraživanje online izvora podataka u potrazi za relevantnim istraživanjima i informacijama od ključne je važnosti za svaku znanstvenu i akademsku zajednicu. Budući da je vrijeme uloženo u istraživanje vrijedan resurs, korisno je znati gdje i kako tražiti kako bismo u najkraćem vremenskom roku pronašli željene i potrebne podatke.

Rachel Bruce, zamjenica Voditelja za inovacije, i Neil Jacobs, Voditelj centra za podršku i razvoj alata za pretraživanje znanstvenih izvora u otvorenom pristupu, djelatnici su britanske neprofitne organizacije Jisc, specijalizirane za digitalne usluge i rješenja u okviru visokog i cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja.

U ovom članku predstavili su 10 internet pretraživača i servisa za koje možda niste čuli, a mogli bi vam biti od značajne pomoći u optimizaciji procesa pretraživanja.

Nadamo se da će vam ove informacije biti vrijedne i korisne u istraživačkom radu!

EBSCO Discovery Service (EDS)

Datum objave: 02.09.2016.


Dragi korisnici,

izdavač EBSCO Information Services omogućio korištenje aplikacije EBSCO Discovery Service (EDS) prilagođene svakoj pojedinoj instituciji.

EDS je sučelje za objedinjeno pretraživanje svih e-izvora koji su dostupni na vašim institucijama. Sve baze koje su dostupne na pojedinim Sveučilištima i ustanovama te slobodni mrežni izvori sada su pretraživi korištenjem jednog polja.

Pretraživanje je ovim putem znatno brže i jednostavnije te dobivate relevantne rezultate dostupne u raznim izvorima na mreži ili bazama podataka.

Objedinjeno pretraživanje, EDS, mogu koristiti svi pripadnici pojedine sveučilišne zajednice i institucije: studenti, nastavnici i zaposlenici. Korištenje je omogućeno direktno s računala u institucijama, te logiranjem AAI@EduHr identitetom za pretraživanje izvan sustava.

Ovdje možete odabrati instituciju na padajućem izborniku za pretraživanje izvan sustava.

Putem Portala elektroničkih izvora Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu moguće je u padajućem izborniku odabrati jedno od 8 Sveučilišta (Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Sjever), Institut Ruđer Bošković ili Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu za ostale institucije izvan sastavnica pojedinih Sveučilišta.

Na svakom korisničkom računu je, osim bazama u sklopu nacionalne licence, omogućen pristup i bazama koje pretplaćuje samo pojedino Sveučilište.

Svim drugim knjižnicama i institucijama je također omogućena implementacija EDS okvira za pretraživanje, kao i mogućnost uključivanja dodatnih sadržaja u okvire pretrage.

 

IOPscience searchbox

Datum objave: 12.07.2016.


Drage kolegice i kolege,

izdavač IOP Publishing vam nudi zanimljivu i korisnu mogućnost implementacije okvira za pretraživanje platforme IOPscience na vašim web stranicama.

Postupak je brz i jednostavan, a detalje možete potražiti ovdje.

Otvoren pristup na IOPscience

Datum objave: 12.07.2016.


Drage kolegice i kolege,

pozivamo vas da pretražite bazu IOPscience kojoj možete pristupiti do kraja 2016. godine u okviru nacionalne licence. Pristup je također osiguran i bolničkim ustanovama.

IOPscience sadrži više od 70 uglednih znanstvenih časopisa te više od 430 000 akademskih članaka iz područja fizike, medicinske i biološke fizike, matematike, kemije,

astronomije i astrofizike.

Baza također sadrži kompletnu arhivu od preko 300,000 znanstvenih članaka objavljenih od 1874. godine.

Bazu možete pretražiti ovdje.

Izvori dostupni na ovoj platformi izdanja su nakladnika IOP Publishing koji djeluje u sklopu britanskoga Instituta za fiziku čija je povijest dulja od 140 godina, te koji danas ima međunarodnu mrežu s više od 50 000 članova.

Nova platforma – Cambridge Core

Datum objave: 12.07.2016.


Poštovani korisnici,

izdavač Cambridge University Press predstavlja novu platformu Cambridge Core putem koje će se prvi put na jednom mjestu moći pretražiti svi sadržaji izdavača uključujući više od 30,000 e-knjiga i 360 časopisa. Nacionalna licenca uključuje časopise ovoga izdavača.

Nova platforma će biti lansirana u periodu od sredine srpnja do sredine kolovoza.

Upute za korištenje i dodatne informacije o platformi možete pogledati ovdje.

Pretplate fakulteta - pristup od kuće

Datum objave: 15.04.2016.


Dragi korisnici,

omogućen nam je pristup od kuće sljedećim bazama:

Library and Information Science Source (EBSCO)

Project MUSE

Više

 

Posudba građe u knjižnici

Datum objave: 02.09.2015.


Prema Pravilniku o radu knjižnice Filozofskog fakulteta u Osijeku knjižnična građa se može posuditi isključivo na iskaznicu Knjižnice Filozofskog fakulteta u Osijeku i/ili na studentski indeks, osim u vrijeme testiranja indeksa kada se može posuditi na studentsku iksicu.

Knjižnična građa se ne može posuditi na ostale osobne dokumente (osobna, zdravstvena iskaznica, vozačka i slično) te iskaznice drugih knjižnica. 

Prema članku 16 Pravilnika studenti u vrijeme ljetnih praznika posuđuju knjige uz zadržavanje indeksa u Knjižnici (10).

Studenti koji provode dio studija na Fakultetu u okviru potprograma Erasmus su dužni na završetku studija vratiti sve posuđene knjige u Knjižnicu, a djelatnik Knjižnice je dužan izraditi Potvrdu o vraćenim knjigama (6).

Apsolventi Filozofskog fakulteta u Osijeku mogu posuđivati knjige kao i redoviti studenti, ali uz zadržavanje indeksa u Knjižnici (9). Ukoliko vam je potreban indeks preko ljetnih praznika, knjige možete posuditi putem iskaznice, uz zadržavanje iskaznice u Knjižnici. Osobne dokumente ni u ovom slučaju ne primamo.