Naslovnica


Knjižnica

Otvoren probni pristup – Annual Reviews

Datum objave: 06.12.2016.


 
Poštovani, 
obavještavamo vas da je izdavač Annual Reviews za hrvatsku istraživačku i znanstvenu zajednicu otvorio probni pristup na svoju zbirku časopisa s recenzijama najnovijih istraživanja u širokom spektru znanstvenih područja. Annual reviews je neprofitna organizacija koja djeluje od 1932. godine te objavljuje kritičke osvrte na istraživanja u 46 različitih disciplina u okviru društvenih i prirodnih znanosti te (bio)medicine.
Pristup je otvoren do 5. veljače 2017.

Otvoren probni pristup - Annual Reviews ( http://baze.nsk.hr/?email_id=57&user_id=322&urlpassed=aHR0cDovL2JhemUubnNrLmhyL290dm9yZW4tcHJvYm5pLXByaXN0dXAtYW5udWFsLXJldmlld3Mv&controller=stats&action=analyse&wysija-page=1&wysijap=subscriptions )

Internet pretraživači i servisi za pretraživanje online izvora podataka

Datum objave: 02.09.2016.


Dragi korisnici,

pretraživanje online izvora podataka u potrazi za relevantnim istraživanjima i informacijama od ključne je važnosti za svaku znanstvenu i akademsku zajednicu. Budući da je vrijeme uloženo u istraživanje vrijedan resurs, korisno je znati gdje i kako tražiti kako bismo u najkraćem vremenskom roku pronašli željene i potrebne podatke.

Rachel Bruce, zamjenica Voditelja za inovacije, i Neil Jacobs, Voditelj centra za podršku i razvoj alata za pretraživanje znanstvenih izvora u otvorenom pristupu, djelatnici su britanske neprofitne organizacije Jisc, specijalizirane za digitalne usluge i rješenja u okviru visokog i cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja.

U ovom članku predstavili su 10 internet pretraživača i servisa za koje možda niste čuli, a mogli bi vam biti od značajne pomoći u optimizaciji procesa pretraživanja.

Nadamo se da će vam ove informacije biti vrijedne i korisne u istraživačkom radu!

EBSCO Discovery Service (EDS)

Datum objave: 02.09.2016.


Dragi korisnici,

izdavač EBSCO Information Services omogućio korištenje aplikacije EBSCO Discovery Service (EDS) prilagođene svakoj pojedinoj instituciji.

EDS je sučelje za objedinjeno pretraživanje svih e-izvora koji su dostupni na vašim institucijama. Sve baze koje su dostupne na pojedinim Sveučilištima i ustanovama te slobodni mrežni izvori sada su pretraživi korištenjem jednog polja.

Pretraživanje je ovim putem znatno brže i jednostavnije te dobivate relevantne rezultate dostupne u raznim izvorima na mreži ili bazama podataka.

Objedinjeno pretraživanje, EDS, mogu koristiti svi pripadnici pojedine sveučilišne zajednice i institucije: studenti, nastavnici i zaposlenici. Korištenje je omogućeno direktno s računala u institucijama, te logiranjem AAI@EduHr identitetom za pretraživanje izvan sustava.

Ovdje možete odabrati instituciju na padajućem izborniku za pretraživanje izvan sustava.

Putem Portala elektroničkih izvora Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu moguće je u padajućem izborniku odabrati jedno od 8 Sveučilišta (Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Sjever), Institut Ruđer Bošković ili Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu za ostale institucije izvan sastavnica pojedinih Sveučilišta.

Na svakom korisničkom računu je, osim bazama u sklopu nacionalne licence, omogućen pristup i bazama koje pretplaćuje samo pojedino Sveučilište.

Svim drugim knjižnicama i institucijama je također omogućena implementacija EDS okvira za pretraživanje, kao i mogućnost uključivanja dodatnih sadržaja u okvire pretrage.

 

Pristup bazama izvan IP raspona Fakulteta

Datum objave: 09.06.2016.


Dragi korisnici,

pristup bazama izvan IP raspona Fakulteta moguć je putem Proxya i Shibboleth prijave za one baze koje to omogućuju.

Za spajanje na Scopus izvan IP raspona naše ustanove preporučujemo spajanje putem Shibboletha.

 

Upute preuzmite na sljedećoj poveznici: 


Uputa za spajanje pute Shibboletha – EBSCO


Uputa za spajanje putem Shibboletha – SCOPUS

 

Uputa za spajanje putem Shibboletha - WoS

Posudba građe u knjižnici

Datum objave: 02.09.2015.


Prema Pravilniku o radu knjižnice Filozofskog fakulteta u Osijeku knjižnična građa se može posuditi isključivo na iskaznicu Knjižnice Filozofskog fakulteta u Osijeku i/ili na studentski indeks, osim u vrijeme testiranja indeksa kada se može posuditi na studentsku iksicu.

Knjižnična građa se ne može posuditi na ostale osobne dokumente (osobna, zdravstvena iskaznica, vozačka i slično) te iskaznice drugih knjižnica. 

Prema članku 16 Pravilnika studenti u vrijeme ljetnih praznika posuđuju knjige uz zadržavanje indeksa u Knjižnici (10).

Studenti koji provode dio studija na Fakultetu u okviru potprograma Erasmus su dužni na završetku studija vratiti sve posuđene knjige u Knjižnicu, a djelatnik Knjižnice je dužan izraditi Potvrdu o vraćenim knjigama (6).

Apsolventi Filozofskog fakulteta u Osijeku mogu posuđivati knjige kao i redoviti studenti, ali uz zadržavanje indeksa u Knjižnici (9). Ukoliko vam je potreban indeks preko ljetnih praznika, knjige možete posuditi putem iskaznice, uz zadržavanje iskaznice u Knjižnici. Osobne dokumente ni u ovom slučaju ne primamo.